Gemeenten besparen onder andere jaarlijks elektriciteit voor 1000 gezinnen door doven van openbare verlichting. Ter inspiratie van de Vlaamse klimaattop, legt de provincie Antwerpen het klimaatrapport met acties van haar gemeenten op tafel. Onder impuls van de 5 provincies starten de voorbije jaren immers al 78 % van de gemeenten met inspanningen voor het milieu.
"Het klimaatengagement leeft bij lokale besturen, het is nu een kwestie van zo snel mogelijk van elkaar te leren en goeie acties over heel Vlaanderen uit te rollen" suggereert Rik Röttger, gedeputeerde bevoegd voor Milieu.
"Zo geven openbare besturen het goede voorbeeld en begeleiden ze hun inwoners om hetzelfde te doen." In de top 3 van acties staat een efficiëntere openbare verlichting, het milieuvriendelijker maken van het openbare patrimonium en ambtenaren die massaal de dienstfiets nemen. M
aar ook aansluitingen voor warmtenetten, aanwerven van energieadviseurs en zelfs grond ter beschikking stellen voor groenteteelt zijn klimaatacties die vorig jaar door gemeenten werden uitgerold.
Vandaag is het de Vlaamse klimaattop. De provincie Antwerpen sensibiliseert al sinds 2011 lokale besturen om klimaatneutraal te worden. "De provincies werken al jaren rond klimaat, duurzame ontwikkeling en biodiversiteit." benadrukt Rik Röttger, gedeputeerde bevoegd voor Natuur & Leefmilieu.
"Nu Vlaanderen haar klimaatbeleid verder wil vormgeven, is onze expertise en ervaring daarin zeker een meerwaarde. Ook als tussenfiguur tussen het gemeentelijke en bovenlokale niveau want de voorbije jaren overtuigden we al meer dan 239 of 78% van de Vlaamse steden en gemeenten om samen met de provincie acties te ondernemen. Samenwerking is de kern van het realiseren van klimaatbeleid.
Zo werken de provincies nauw samen met andere trekkers voor het klimaatbeleid als de Intercommunales en de netbeheerders. We hopen dus van harte dat de Vlaamse overheid mét de provincies gaat werken. Om een maximaal resultaat te behalen is het een absolute must dat overheden hun inspanningen rond klimaat bundelen."
Tijdens de klimaattop zal de Limburgse gedeputeerde Ludwig Vandenhove namens de 5 provincies het woord nemen in het panelgesprek met mandatarissen en middenveld.
42 gemeenten deden een klimaatactie in 2015
Onder impuls van de provincie Antwerpen verzamelden 42 steden en gemeenten inspirerende klimaatacties van 2015. Elke actie zorgde ervoor dat de CO2-uitstoot verminderde. Elke gemeente is terecht fier op haar realisatie. Het bewijs dat het klimaatengagement bij de lokale besturen leeft én werkt. Op de website: www.provincieantwerpen.be (zoekterm klimaatrealisaties) staan alle acties. Hierbij enkele opmerkelijke voorbeelden uit de regio:
Aansluitingen voor warmtenetten in Turnhout
Bij de herontwikkeling van de voormalige industriële sites van Foresco en Atelfond koos Turnhout ervoor om aansluitingen op warmtenetten te voorzien. De warmte die nodig is voor warm water en sanitaire voorzieningen zal in de toekomst uit geothermie komen. Hierdoor zullen de inwoners van de nieuwe wijk voor hun warmte niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen
Energieadviseur in Hoogstraten
Hoogstraten nam een energieadviseur onder de arm om inwoners te helpen energie te besparen, en deze begeleidt de personen tot en met de ingrepen. Ook o.a. Balen, Antwerpen en Schoten geven samen met Kamp C advies aan bouwers. Zij kiezen ervoor om bij de opmaak van de plannen voor gebouwen of projecten een adviseur in de schakelen. Op die manier helpen deze gemeenten inwoners om de meest duurzame keuze te maken in een vroege fase.
Grond voor groententeelt in Grobbendonk, Oud -Turnhout en Schelle.
Via verschillende andere acties willen gemeenten de inwoners aansporen om klimaatvriendelijker te worden. Grobbendonk, Oud -Turnhout en Schelle stelden grond ter beschikking van inwoners om er groenten en fruit op te telen. Op die manier verkorten ze de productieketen van hun voedsel. Via groepsaankopen voor groene stroom, zonnepanelen en energiezuinige elektronica maakten de gemeenten het voor de burgers makkelijker en goedkoper om hun steentje bij te dragen.
Top 3 van populairste acties in de eigen organisatie van de gemeente
Binnen de organisatie geeft de gemeente ook steeds meer en meer het goede voorbeeld en zoekt ze naar een efficiënter energieverbruik. Dit zowel voor het milieu als om de uitgaven te beperken.
1. Openbare verlichting. Verlichting doven waar ze overbodig is en aanpassen naar energiezuinige lampen waar ze nodig is. Dat is de meest gekozen actie door de gemeenten. Logisch, want hiermee bespaart een gemeente in samenwerking met de netbeheerders jaarlijks van 250.000 kWh tot meer dan 600.000 kWh (of 12.000 euro/ CO2/ afhankelijk van brandregimes: elk uur gedoofd= 10.000 euro/ in 55.000 kwh/uur,).
Door de openbare verlichting te doven en/of te vernieuwen bespaarden elf steden en gemeenten uit de provincie Antwerpen meer dan 3 mio kWh, voldoende om jaarlijks 1000 gezinnen te voorzien van elektriciteit.
2. Aanpassen verwarming. Ranst en Niel besparen 25% energie in gebouwen. Door de stookinstallaties te voorzien van isolatie en correct af te stellen wordt er efficiënt verwarmt. Stad Antwerpen en Kapellen verminderden zo alvast hun CO2-uitstoot met respectievelijk 44 en 31 ton.
3. Dienstfietsen. De gemeente en het OCMW van Mol fietste meer dan 130.000 km in 5 maanden tijd. Fietsen zit duidelijk in de lift. De werknemers van Heist o/d Berg kochten 31 elektrische fietsen aan met een groepsaankoop. Ook vele andere gemeenten kwamen gezond naar het werk.